НАБЧ: Сезираме ЕК и Европейския съд как правителството заобикаля закона

Управляващите бягат от обществена дискусия за Национален парк Българско Черноморие, казват от асоциацията

Национална асоциация „Българско Черноморие” обяви, че ще изпрати официален сигнал до Европейската Комисия и до Европейския съд в Люксембург за това как българското правителство заобикаля Закона.

"Нашият сигнал касае спорния проект за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”. Управляващите се опитват да осъществят тотален мораториум върху стотици хиляди декари, може би и частни имоти в двукилометровата зона от морския бряг, без да спазят ангажимента си за широка обществена дискусия по този изключително важен казус, който засяга над 1 млн. жители. Вместо така обещаната "широка обществена дискусия", правителството е организирало някакво символично обсъждане само в три града - Варна, Добрич и Бургас, при това без да се даде предварителна гласност", се казва в съобщение до медиите. НАБЧ пише още:

"Очевидно планът на правителството е този въпрос да мине тихомълком и формално, а след това управляващите да направят каквото си искат, без да се интересуват реално какво мислят хората. За намерението ни да сезираме ЕК и Международния съд вече сме уведомили председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на околната среда и водите и омбудсмана на Р България. Настояваме да се организират и проведат наистина широки и подробни дискусии във всички морски общини като Шабла, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. Да се предизвика и мащабен медиен дебат, защото превръщането на 1/3 от България в Национален парк и то върху крайморските земи, които движат основно колабиращата ни икономика е равносилно на геноцид и самоунищожение.
Господа, управляващи,
ние хората не сме ваши пионки и това ясно ви го показахме на последните евроизбори! Обръщаме се към всички от кабинета "Орешарски" и всички които се въртят около него: "Спрете да си играете със съдбите и личната неприкосновена собственост на обикновените хора! Вие, господа не сте робовладелци и не ни притежавате! Спрете да погазвате законите в тази крайно бедна държава и спрете да обричате на глад, мизерия, принудителна емиграция и самоубийства все повече и повече хора!"
Това не е молба, а ултиматум с който ние обикновените хора се опитваме да защитим националните интереси на България и нейните граждани!"