Черешова задушница e!

Животът

07-06-2014, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Даниела Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пускат допълнителни автобуси за Черешова задушница

Задушница означава помен за душата

Тя е наречена Черешова задушница или още Спасовка задушница, защото по това време зреят черешите и дни преди това се отбелязва Спасов ден или Възнесение Господне. Задължително от плодовете, черешите трябва да се носят на гроба или гробищата.
На всяко богослужение светата Църква отправя молитви за нашите починали родственици. Но освен това Църквата е определила специални дни в годината, когато да се спрем в забързаното си и изпълнено с грижи ежедневие и да си припомним за нашите починали сродници; да си припомним, че всички ние сме временно на този свят, че дните на нашия живот са преброени и са ни отредени от Бога, за да се погрижим да подготвим душата си за вечния живот.

Важно е в тези дни, които наричаме Задушница, да отидем в храма, да запишем имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на светата Литургия. Редно е и да поискаме от свещеник да отслужи панихида за тях в храма или при гроба и да отправи молитва за упокоение на душите им.  

Нашата традиция повелява в тези дни да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършва добро и да се правят пожертвувания за Църквата за прошка на греховете и упокоение душите на починалите.

Това са и дните, в които православните християни отиват на гробовете, почистват ги, подреждат ги, украсяват ги с цветя и с това изразяват неугасващата си любов и спомен за своите близки.

Черешовата задушница е втората голяма задушница през годината. Тя се чества винаги преди Петдесетница.