Краденият ток по-евтин от останалия

По 3 стотинки ще се плаща краденият ток след 1 юли вместо по 11,55 стотинки сега. Това изчисление направиха от ЕВН. Цената е само на тока, който енергото купува от НЕК за покриване на технологичните загуби по мрежата. Тя е без такси за достъп и пренос, както и без добавките.

 От компанията дадоха и конкретен пример. На 19 февруари хванали клиент от Свиленград да ползва нерегламентирано ток. Начислили са му наказателно 967 киловатчаса. Той е платил 111,69 лв.

 Ако този човек обаче бъде хванат на 2 юли, то наказанието му ще струва 29,01 лв. за същото количество електроенергия. Или ще спести 82,68 лв.

 Защо се получава това? ДКЕВР предвижда от 1 юли токът за покриване на технологичните загуби по мрежата да струва колкото еленергията за регулирания пазар на АЕЦ “Козлодуй”, или 3 ст. за квтч, при 11,55 ст. сега.

 От ДКЕВР пък коментираха, че кражбата на ток не се признава за технологичен разход и в Закона за енергетиката ясно е дефинирано това. Кражбите на ток не се признават и в цените.

 Така че начислената еленергия трябва да се остойностява на цената, на която енергото купува тока от НЕК.

 Ако има несъответствия в нормативните документи, то те трябвало да бъдат променени.

 Шефът на ЕВН Йорг Золфелнер заяви, че с новите цени се отваря дупка в електроенергийната система за 1,5 млрд. лв.

 Две са най-големите пера. 541 млн. лв. няма да бъдат покрити, ако не бъде променен законът за ВЕИ, който да позволи на НЕК да изкупува само 50% от тока на ВЕИ-та по преференциални цени. 424 млн. лв. ще е недостигът, ако не бъдат предоговорени договорите с американските централи, както предвижда регулаторът.