Младежи: Политиците разделят хората, ние искаме разбирателство (СНИМКИ)

Първият Крос на толерантността събра десетки деца и младежи в Пловдив

Да бъдеш добър чрез спорт, да дадеш частица от себе си за толерантността между хората и религиите. Това направиха повече от 100 младежи от Пловдив и региона. Те пробягаха разстоянието между Паметника на евреите, Джумая джамия и църквата "Света Марина" в града. Днес се проведе първият Крос на толерантността у нас.

Петьо Начев е едно от момчетата, включили се в инициативата тази сутрин. "Правя го заради спорта и заради посланието, трябва да сме по-добри. Тренирам лека атлетика и така допринасям за това", каза младежът, класирал се на трето място. Според Ралица Петрова в Пловдив винаги е имало разбирателство между етносите. "Омразата се насажда умишлено, някой има полза от това, може би политиците, но ние не бива да го допускаме", коментира десетокласничката-спринтьорка.

"Така си поддържам формата, някои от нас минаха през храмовете, това е хубаво", сподели петият в крайното класиране Георги Костадинов от Езикова гимназия "Иван Вазов".

Спасимир Делибашев от Гимназията по механотехника пробяга Кроса на толерантността най-бързо - за 2 мин и 40 секунди. Искрено каза, че го е направил заради емоцията. "Спортувам в Тракия Пловдив. Радмила Станкович е моят треньор. Станах балкански шампион. Пробягах 1500 метра за 3.59 минути на последния шампионат за младежи", похвали се десетокласникът.

Рамадан Янев от СОУ "Любен Каравелов" и Христо Йовев от ОУ "Христо Ботев" в Асеновград бяха сред най-бързите в Кроса. Всички първенци бяха накичени с медали.

„Естественото място на Кроса на толерантността е тук и младите хора ще покажат, че Пловдив, освен древен и вечен, е и град на толерантността. Примери за това пловдивската история носи. Но, те не бива да остават единствено в миналото“. Това анонсира организаторът на проявата – почетният консул на Израел в Пловдив и председател на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев. Наградният фонд на Кроса е 10 000 лева.

Още снимки от Кроса на доброто може да видите ТУК.