За обединение на политическия елит призова в Казанлък Президентът Росен Плевнелиев

Хората пожелаха да бъдат питани за промени в Конституцията, подчерта държавният глава

Народът е пожелал референдум и хората трябва да бъдат питани дали искат промяна в Конституцията. Политиците не трябва да си правят тънки сметчици на гърба на народа. Това заяви в Казанлък президентът Росен Плевнелиев, който е гост на Празника на Розата.

Що се касае до задължителното гласуване, държавният глава бе категоричен, че въпросът е не само кога да се въведе, а и как.

Плевнелиев подчерта, че е време политическият елит в България да се обедини и да работи по ясно очертани национални приоритети. Моята цел е да се постигне национално съгласие за провеждане на реформи в секторите: здравеопазване, администрация, пенсионната реформа, енергетика  и за европейските фондове. Тези сектори не се интересуват от избори, а от съгласие и работа, затова политическият елит трябва да постигне съгласие, кой , какво има да върши. Сред важните национални теми, за които е нужно политическо съгласие Плевнелиев постави и "Южен поток".

Ясно е, че страната отива към предсрочни избори, водя диалог с лидерите на всички партии, но в президентството няма да бъдат редени никакви коалиции, заяви Плевнелиев. Имам добра комуникация с парламентарно представените политически сили. Провел съм срещи с Борисов, Местан и Станишев, потвърди президентът.

Той не даде отговор на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП.