При задължително гласуване ДПС може да не влезе в следващия парламент

Орешарски и този парламент трябва да си тръгнат не по-късно от края на юли

„Кабинетът Орешарски и този парламент трябва да си тръгнат не по-късно от края на юли месец. Колкото по-рано има избори, толкова по-добре за държавата. По-бързото провеждане на избори ще доведе до по-бързото излизане от кризата, в която се намираме днес." Това заяви в сутрешния блок на БНТ Цветан Цветанов.

Той добави, че най-добре би било паралелно с предсрочните парламентарни избори да се проведе и референдум за изборните правила.

„Трябва да дадем възможност на всички български граждани, които са напуснали страната ни, да могат да гласуват. Настояваме не само за задължително гласуване, но и за мажоритарен вот и електронно гласуване. Тези избори показаха тревожната тенденция на купения вот. Партии, които имат около 300/350 000 гласа, определят политиката на страната, която е губеща за избирателите. При едно задължително гласуване обаче тях няма да ги има и това заплашва ДПС, която може да не влезе в следващия парламент. Ние сме на мнение, че избирателната активност ще определи по-конкретно избора на българските партии и в парламента ще влязат само политическите сили, които имат най-широка обществена подкрепа", категоричен бе той.

На въпрос дали ще се коалират с някоя друга сила той заяви, че ГЕРБ категорично ще участва самостоятелно на изборите, а след като те приключат партията ще направи коалиционно партньорство с партии, които обаче ще подкрепят и ще могат да изпълняват платформата на ГЕРБ.

„Бихме работили с Реформаторския блок и с тях бихме формирали едно силно дясно управление. Той е единственият възможен партньор на този етап. България не се нуждае от нов мандат като този в момента. Тази конфронтация трябва да бъде забравена", заяви Цветанов.
Същевременно той не изключи възможността ГЕРБ да вземе пълно мнозинство в следващия парламент.

На въпрос относно делата, които се водят срещу него, той категорично заяви, че заради силата на ГЕРБ са тези политически дела. Същевременно той изрази надежда, че до края на годината ще завършат две от делата му, които той смята, че ще бъдат с оправдателна присъда.

„Няма нещо, от което да се притеснявам от това, което съм правил като министър. Винаги трябва да вярваме в доброто, че то побеждава. Ще видим дали българското правораздаване е равно на европейските стандарти. Цяла Европа е запозната с процесите ми. Всички са на мнение, че това са политически процеси и това е видно", каза още той.