НАСА с успешен трансфер на видео между МКС и Земята

В рамките на експеримент на Международната космическа станция (МКС) успешно е направен трансфер на видео с висока резолюция към Земята

 Технологията може в бъдеще да се използва за комуникация с астронавти по време на мисии в далечния Космос, пише Gigaom.
Националната космическа агенция на САЩ (NASA) е реализирала 175 мегабита пренос на видео, което се равнява на 22 MB видео, към наземна станция в Калифорния за 3.5 секунди. С оборудването, което в момента се намира на МКС, такъв трансфер би отнел повече от десет минути.
Новата система използва лазер, който е прицелен в определена точка, докато станцията обикаля около Земята. В интервю през април ръководителят на проекта Майкъл Кокоровски оприличи технологията на уцелването на човешки косъм с лазер от десет метра по време на движение. Лазерът може да пренася от 10 до 1000 пъти повече информация в сравнение с традиционните радиокомуникации. По време на извършения преди няколко дни тест видеото е било излъчено многократно в рамките на връзка, продължила 148 секунди. Екипът е постигнал скорост от 50 мегабита в секунда. Засега системата е в тестова фаза, но е възможно в бъдеще да послужи за доставяне на интернет на цялата МКС, а освен това на космически кораби и на отдалечени планети.