Само БСП не искат събаряне на незаконните къщи в Лозенец

Акцията обаче започва и без тяхната подкрепа след 15 юли

Общинските съветници от БСП не подкрепиха кмета Живко Тодоров по казуса с незаконното строителство на територията на общината. Всички останали представители на политически сили в Общинския съвет одобриха действията на администрацията по решаването на този важен за града проблем. Това стана ясно днес по време на среща на кмета Живко Тодоров с председателите на групи в Общинския съвет, ръководството на общинската администрация и представители на ОД МВР – Стара Загора.

Starazagorautre.bg припомня, че нееднократно живеещите в незаконните постройки са заявавали, че именно БСП е партията, която е "легализирала" адресните им регистрации, захранването с ток и вода. На днешната среща пък, социалистите не са сметнали за необходимо дори да присъстват. До този момент няма и изявление от тяхна страна. 

Преди по-малко от две седмици ГЕРБ също алармираха, че БСП са спрели акцията по събарянето на незаконните постройки, определена за 12 май. ВИЖ ТУК!

Акцията по премахването на 55 незаконни къщи в кв. Лозенец обаче, ще започне след 15 юли и без подкрепата на местинте социалисти. Целият процес по събарянето на постройките ще продължи един месец, като теренът ще бъде изравнен и почистен.

Проблемът е тежък, наслоен с години, затова изразявам признателността си към групите в ОбС, които ме подкрепят, с изключение на групата на БСП. Имаме подкрепата и на законно живеещите в квартала, всички сме заедно в този процес, каза кметът по време на срещата, на която присъстваха и представители на медиите. Той се обърна към служителите от ОД на МВР Стара Загора да имат кураж и да действат според правомощията си, защото премахването на къщите няма да стане доброволно.

Те заявиха готовност за пълно съдействие и обещаха да бъде засилено полицейското присъствие в района. По техни данни около 500 души обитават незаконните постройки.

Кметът обясни, че никой от самонастанилите се в ромския квартал не се е идентифицирал до момента като собственик на имот, няма и подадени за заявления за настаняване след събарянето на постройките. Те не желаят диалог с общината, дори не знаем за колко души става въпрос, коментира още кметът.

Инж. Ангел Стоманярски, началник отдел „Контрол по ЗУТ“ поясни, че на всички самонастанили се в парк „Борова гора“ е бил даден предвиденият 14-дневен срок за обжалване на заповедите за премахване, както и 30-дневен срок за доброволно премахване.

През май с декларация до кмета на община Стара Загора Живко Тодоров от Областния съвет на Камарата на строителите в България настояха да се изпълни закъснялото решение на Община Стара Загора за въвеждане на ред и спазване на законността не само в квартал "Лозенец", но и на територията на цялата община. Последва отворено писмо до епархиотите от Старозагорския митрополит Галактион, в което той призова за равенството на всички граждани и се противопостави категорично на дискриминацията на едни и привилегированото отношение към други, както и да не се толерира нарушаването на закона като се осуетява изпълнението на кметската заповед за отстраняване на незаконно построени сгради. Против незаконното строителство с писмо до общината се обявиха и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.