Всичко се превърна в пародия

"Твърде дълго продължи постановката с неясен сценарист, наречена "Министерски съвет" с премиер Пламен Орешарски", заяви след червения пленум Димитър Главчев от ГЕРБ

"Твърде дълго продължи постановката с неясен сценарист, наречена "Министерски съвет" с премиер Пламен Орешарски". Това заяви народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев след снощния пленум на БСП.

Той коментира заедно с Цецка Цачева намеренията на управляващите за бързи избори и окончателния срив на кабинета, препотвърден след дългия Национален съвет на червените вчера.

Цачева оцени това като успешен вот на недоверие. Днес депутатите трябва да обсъждат петия вот, внесен от ГЕРБ, за краха на правителството в сферата на икономиката и финансите. Според председателя на 41-то Народното събрание обсъждането му вече е безпредметно, тъй като по същество то би било акт на един делегитимиран парламент.

"След изявлението, че кабинетът "Орешарски" подава оставка, ние от ГЕРБ смятаме, че внесеният от нас вот на недоверие относно финансовата политика на правителството е успешен, поради което дебатите по него стават безпредметни в Народно събрание, което е делегитимирано и няма как да има обществена подкрепа, поради което то трябва да спре по най-бърз начин да приема каквито и да било други актове", заяви Цецка Цачева.

Ако КБ оттегли точката за избор на членове на Сметната палата, каза тя, ГЕРБ ще отмени тази за обсъждането на вота на недоверие, за което лично тя е упълномощена от председателя на НС Михаил Миков.

"ГЕРБ сме готови да оттеглим вота на недоверие, който повтарям е успешен, и да не губим парите на данъкоплатеца с безсмислени пледоарии".

Цачева подчерта, че депутатите от партията ще настояват да бъде гласувано решение за провеждане на референдум по въпросите за задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване. "Ще настояваме от ГЕРБ, така, както вече обявихме пред вас, че ГЕРБ е категорично "За" задължителното гласуване и ще настояваме парламентът да приеме такова решение, за да може референдумът да се проведе едновременно с предсрочните избори".

Късно снощи бившият председател на Народното събрание предложи на премиера Пламен Орешарски да прекрати пародията, която се разиграва в момента, и да подаде оставка веднага. "Аз бих желала тази вечер г-н Орешарски да подаде оставка, за да не заседава утре Министерски съвет. Той няма за какво да заседава. Гражданите на България му иззеха инициативата и какъвто и дневен ред да вкара утре за заседание, е безпрецедентно, безсмислено", бяха нейните думи пред Агенция "Фокус".

ГЕРБ е готов за избори по всяко време. "Сергей Станишев може да поставя капани само на собствената си партия, така както ги постави днес за пореден път в шах на пленума на БСП - ако това не е пленум на семейство Станишеви".