ДПС бяга от задължителния вот

Местан: "Задължителният вот ще навреди на ДПС"

"Задължителният вот ще навреди на ДПС". Това призна лидерът на етническата партия и бивш коалиционен партньор на БСП Лютви Местан.

Докато се опитват да отговорят на въпроса кого би "спънал" задължителният вот, за който опозицията отдавна настоява, политици и политолози винаги стигат до аргумента, наречен "твърд електорат".

Голяма част от избирателите на ДПС, контролираната част, са "лоялни" на всеки вот и гласуват единодушно, подобно на тези в известната вече секция в Полша. Високата избирателна активност, която е очакван резултат от задължителното гласуване, намалява тежестта на онези, които разполагат с привилегията на твърдия електорат.

В този смисъл е естествено един вот, който е контролиран чрез легални механизми, да навреди на партия, която е свикнала да използва метода "под масата", за да си осигурява гласове.

При тези обстоятелства е обяснимо защо Местан отхвърли днес мотива, че задължителното гласуване ще доведе до по-висока легитимност на представителните власти, наричайки го "циничен".