Microsoft с планове за компютър от ново поколение

Технологичният гигант ще инвестира в квантови изследвания, за да разработи идеята си

Microsoft прави значителни инвестиции за създаването на работеща версия на базовите компоненти, необходими за разработването на квантов компютър, посочва ръководителят на изследователския отдел на компанията, предава Агенция Фокус.

По време на събитие, организирано от специализираното технологично издание, Питър Ли сравнява инициатвата с изследванията през 1940 година, чийто резултат е силициевият транзистор, който стои в основата на съвременния компютинг. “Това е нашият опит да открием устройство, подобно на транзистора”, казва Ли.
В интервю за Technology Review той обяснява, че Microsoft не е вдигал шум около опитите си в областта на квантовата физика, но положителните резултати са убедили компанията да бъде по-открита. Технологичният гигант е създал специална лаборатория за квантови изследвания, наречена Station Q в кампуса на Калифорнийския университет в Санта Барбара. Microsoft предоставя помощ и финансиране за лаборатории по целия свят, за да насърчи научните изследвания в тази посока.
Квантовият компютър ще може да извършва изчисления, които на практика е невъзможно да бъдат направени от конвенционалните машини днес. Досега обаче такъв не е създаден. Канадската компания D-Wave Systems е продала няколко машини, за които твърди, че са квантови компютри, но според експертите все още няма ясно доказателство, че те използват квантовите принципи и са по-добри от конвенционалните машини.
Усилията на Microsoft в момента не са насочени към създаването на квантов компютър, а по-скоро към разработването на квантов бит или кюбит - ключовата съставна част на квантовия компютър. Също като транзистора в конвенционалния компютър кюбитът преминава между състояния, които представят или 1, или 0 в дигитални данни, но благодарение на квантовия ефект, кюбитът може да постига и състояние на суперпозиция и да представя 1 и 0 едновременно. Това позволява на квантовия компютър да обработва информация много по-бързо, отколкото който и да е конвенционален компютър. Проблемът при разработваните до момента кюбити е, че не могат да поддържат стабилно състояние на суперпозиция, но Microsoft прилага нов различен подход.