Цвета Караянчева: Оставка или шести вот на недоверие!

БСП са недоволни, че получават трохите от софрата на ДПС, смята Цвета Караянчева от ГЕРБ

Кабинетът трябва да подаде оставка час по-скоро, а ако не го направи, ще последва шести вот на недоверие. Това заяви категорично по Нова ТВ депутатът от ГЕРБ и секретар на парламентарната група на партията Цвета Караянчева.

"Не съм се съмнявала, че правителството няма да подаде оставка на вота на недоверие, но се надявам това да се случи след Консултативния съвет по национална сигурност", посочи тя. Във вторник президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с политическите лидери, за да се стигне до консенсус между тях по всички належащи национално значими въпроси. Първият от тях е провеждането на предсрочни парламентарни избори.

За такива още през юли призова низвергнатият червен председател Сергей Станишев миналата седмица. Поведението му Караянчева си обяснява с желанието на соцлидера да остане на върха на партията си. По думите й той се надява, че ако има избори толкова близко във времето, няма да може да се проведе традиционният Конгрес на БСП, на който другарите му да го сменят като предводител на левицата.

Цвета Караянчева коментира и "развода" между БСП и ДПС. Недоволството на червените идва оттам, че те получават "трохите от софрата на ДПС". Много от членовете на социалистическата партия протестират срещу това.

То е видно и от разпределението на властта между коалиционните партньори. "Кадруването е уникално – навсякъде се слагат партийни кадри на ДПС", отбеляза депутатът от ГЕРБ. Тя изтъкна видимия факт, че най-важните парламентарни комисии и министерства са дадени на етническата партия и тази власт е била на път да се разшири. "ДПС искаше икономическото и регионалното министерство, ако се беше удължил мандатът на кабинета".

Ябълкта на раздора между коалиционните партньори се е оказал енергийния проект "Южен поток". "Там има много средства, много комисионни", заяви Караянчева.

Според нея газопроводът е причина и за разрива между Цветан Василев и Делян Пеевски.