Необходимост или рекет – това е въпросът

Депутати със задължения питат публично дали е необходимо да ги връщат...

Темата за частните съдебни изпълнители и това те да бъдат премахнати е тема, която перманентно се повдига от всеки популист през последните месеци. Поредната агитация за закриването на институцията частни съдебни изпълнители бе организирана в четвъртък, като кръгла маса под надслов „Частните съдебни изпълнители – необходимост или рекет“. Това е втората кръгла маса по темата и тя бе организирана от депутът на „България без цензура“, при това не къде да е, а в Народното Събрание.

Когато прочетох темите, които са обсъждали на форума, за това как длъжниците нямали права и че ЧСИ обслужват интересите на банките, останах доста озадачен. Зададох си няколко въпроса: Не беше ли това партията, за която скоро се разкри, че така наречените им „спонсори” или „дарители” за кампанията им за европейските избори бяха възрастни бедни хора, които дори не знаят, че са дарявали? Не беше ли това партията, чиито истински спонсори са лицата на задколисието и актуални „бизнесмени”, които дължат пари на публични дружества, защото не са си плащали сметките? Питам се как тези хора въобще имат очи да повдигат въпроси, в които те са замесени толкова пряко.

Като се замисля, въпросът за частните съдебни изпълнители все се повдига от хора, които имат вземане-даване с тях. Неотдавна един депутат от БСП, който дължи на „Топлофикация- София" почти 15 000 лв и бе принуден от частен съдебен изпълнител да започне да ги връща, случайно поиска закон, с който ЧСИ да имат лимит на таксите и дори да бъдат сменени от държавните съдебни изпълнители.

Тук изниква следващ въпрос - как въобще човек със задължения към публични дружества може да бъде депутат и да дава различни предложения?

И така някак, като видиш депутати, седнали на кръгла маса, задаващи въпроса: „Необходимост или рекет?”, започваш все по-силно да разбираш, че този въпрос всъщност се отнася за самите тях. Аз, като гражданин на България, съм доста по-склонен да разисквам въпроса: „Има ли необходимост народът ни от такива нагли, арогантни, необразовани, хитри и самовлюбени депутати, които използват властта си, за да уреждат собствените си проблеми?” Защото и всички социологически проучвания, и резултатите на всички избори в страната ни през последните години категорично доказват, че народът не възприема депутатите и кандидатите за депутати като хора, които ще решат който и да е проблем на обществото и на гражданите. Отдавна народът е разбрал, че рекетьорите са по-близо до Парламента, отколкото до което и да е друго място.

Мисля, че вместо да се чудят как да се „измъкват”, депутатите трябва да започнат да работят за народа, не за себе си! Замислям се не е ли редно да бъде направен регистър, в който да може да се види дали депутат дължи пари на публични дружества, както можеш да провериш дали срещу дадена туристическа агенция има заведени дела при ЧСИ за неустойки от продадени некоректни туристически пакети?!

Ами какво ли ще стане, ако след всичко ЧСИ решат да внесат предложение за промени в закона, според които ако даден човек има задължения към публични дружества, да няма право да се кандидатира за депутат, и дори да се представя от кандидатите за народни представители удостоверение, че не дължи нищо?!