Борисов: Прокуратурата да се самосезира заради действията на правителството

Това, което направиха с държавата за една година, няма оправяне за десет напред, заяви лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер на страната Бойко Борисов призова прокуратурата да се самосезира за това, което се върши от настоящото правителство. Той изрази надежда това да стане, само минути след кацането си на българска земя, на Летище "София".

Борисов беше на едноседмично посещение в американската столица Вашингтон, откъдето следеше и коментираше вътрешнополитическата ситуация в момента.

"Тези хора трябва да бъдат дадени на прокурор. Надявам се, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши", заяви той, визирайки политиката на кабинета "Орешарски", чиято оставка се очаква всеки момент.

Председателят на ГЕРБ се обоснова, като припомни последните развития по проекта "Южен поток", който ще донесе загуби за България на стойност стотици милиони левове.

Надявам се, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши от "Да декапитализираш дружествата, да отидеш с нотариално пълномощно, да упълномощиш ЕК и да се откажеш, че ще подписваш договор, въобще да се откажеш да подписваш договор и да подпишеш договор със стотици милиони неустойки, което даде основание Европейската комисия да се съди с "Газпром" – това са престъпления с много тежки поражения със стотици милиони загуби за България", изтъкна той.

Според бившия премиер страната ни има много газови находища, които създават големи възможности за производство и износ на газ. Добивът от Хан Аспарух, Ловеч, "Терес" и Галата е едно от нещата, които са били предмет на разговорите на Борисов във Вашингтон.

"Имаме големи находища на газ. Вместо да внасяме газ, можем да изнасяме и да не даваме всяка година по 600 000-700 000 долара на руските компании за газ и нефт и да си ги произвеждаме ние. Ще искам референдум, както в Норвегия – оттам, където се добива, да остава 50% за региона", посочи той.

По думите му лъжите на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет са станали достояние и извън България. "Сега в Щатите отговорни хора казват: "Орешарски ни лъжеше в очите". Той лъжеше целия народ", заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че сегашните управляващи трябва да си правят сметката как ще се защитават пред прокурори и следователи, защото са докарали България до катастрофа. "Това, което направиха с държавата за една година, за десет години напред няма оправяне", беше категоричната му оценка.

Борисов заяви, че в момента България се намира в положение на "цугцванг" - заради кабинета "Орешарски" за нея няма правилен ход.