Пещери се използват незаконно за складови помещения

Практиката пещери да се "приватизират" по този начин продължава от години

Неизвестни предприемачи обсебват незаконно пещери край река Русенски Лом, съобщиха от общинската управа.

Посегателството върху природното богатство е открито наскоро при проверка за незаконно строителство край реката. По левия бряг в землището на квартал "Средна кула" общинари се натъкнали на пещера със заключена метална врата и изграден зид, пише "Труд".

За други две пещери край село Басарбово се предполага, че ги ползва като складове военен завод. Трета пък е превърната в убежище на ловна дружинка.

Практиката пещери да се "приватизират" по този начин продължава от години. По-предприемчивите хора се възползват от липсата на контрол. Местата са диви, непроходими, което улеснява самонастаняването.

В община Иваново край рибарското селище на с. Мечка открай време също има залостена пещера с желязна врата с катинар. Местните хора си спомнят, че техен съселянин опитал да отглежда гъби вътре, но бизнесът не му потръгнал и той се отказал. "Настаняването" в пещери нарушава и Закона за устройство на територията, обясниха общински юристи.

Нелегално вдигнати постройки има не само покрай Русенски Лом, но и зад Корабостроителница-Русе. За нито една няма издадено строително разрешение, а т.нар. собственици са неясни. Три бараки се обитават от бедни семейства с малки деца. За да се съборят, общината трябва да им осигури жилища.