Каназирева: Задължителното гласуване е единственият шанс срещу купуване на гласове

Поправката в закона можеше да бъде приета преди година, но управляващите я отхвърлиха

Задължителното гласуване е единственият шанс България да излезе от цайтнота, в който се озова – ДПС  командва политиката в държавата, а на изборите все по - популярна   става практиката да се купуват и продават  гласове. Така председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив“ Дани Каназирева коментира актуалните напоследък дебати около промените в Изборния кодекс  за въвеждане на задължителен вот.

Промените на кодекса бяха предложени още през юли  миналата година от инициативен комитет с председател адвокат Каназирева, но парламентарната комисия, оглавявана от Мая Манолова категорично ги отхвърли. Инициативният комитет, в който участваха специалисти от регионите в цяла България, настояваше да въведе  задължително гласуване, което да се провежда в работен ден, обявен за почивен. За съжаление , това предложение, както и още близо 50 промени на Изборния кодекс, които значително  биха разширили възможностите на гражданите да участват в управлението на държавата, не бяха приети, припомни Каназирева. По време на обсъждането на новия  кодекс тя беше поканена да участва и в Обществения съвет, но така и не успя да наложи позицията на експертите от страната.

Съветничката е убедена, че задължителният вот ще сведе до  минимум порочната практика за купуване на гласове, а също така и влиянието на ДПС в българската политика, което се наблюдава особено силно в последните десет години.Тя счита, че дори и да влезе в парламента, ДПС няма да бъде балансьор, а сегашното статукво, което тегли България назад, ще се промени. Учудвам се с какви очи сега в БСП усилено заговориха за необходимостта от задължителното гласуване,  като през миналата година не искаха и да чуят за тази промяна, коментира Каназирева. Според нея в момента в България цари  хаос, защото ДПС  реди собствения си пасианс и все още няма политик, който да дръзне да посегне срещу властта на тази етническа партия,  а БСП се опитва да заиграва с ГЕРБ.

Заради вътрешнопартийните сметки  на  политиците, които имат интерес от ниска избирателна активност, пропуснахме шанса за задължителното гласуване на евроизборите, пропускаме го и сега, на извънредните парламентарни. Ако БСП и ГЕРБ наистина имат намерение и воля да направят тази промяна, напълно възможно е тя да се приеме сега, от действащото Народно събрание, счита Дани Канизирева.

Ако и този път промяната се отложи, редно е всички ние да кажем на референдум дали да има задължително гласуване, мажоритарна система и  гласуване  чрез интернет. Като млади и образовани хора няма как да не застанем зад всички тези промени, още повече че ние сме мажоритарно избрани общински съветници,  заяви Каназирева от името на групата.  Тя напомня обаче, че досега трябваше да бъде променен и  Законът за допитване до народа, което също не е направено.

Големият недостатък в този  закон е, че на националния референдум трябва да гласуват толкова хора, колкото са гласували за последното Народно събрание, а на местното допитване – колкото са дали своя вот за общинския съвет. С тази квота и с условието половината да са гласували “за” в известна степен се обезсмисля провеждането на референдума като средство за налагане на едно или друго решение. Трябва да се коригира този порок възможно по  най - бързия начин, ако искаме да бъдем наистина демократична държава, коментира Каназирева. Отлагането във времето на тези промени в Изборния кодекс означава мълчаливо съгласие с политическия модел, срещу който протестират все повече  българи, категорична е съветничката.