Римски мост излиза наяве при разкопките на "Лъвов мост"

Възможно е откритият фрагмент да бъде реставриран и изложен в новия облик на културния паметник, разкри столичният зам.-кмет Тодор Чобанов

Ремонтът на столичния "Лъвов мост" е извадил наяве фрагменти от съществувалия на негово място римски мост от I-II век сл. Хр. - това потвърди зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Археолозите, които работят по ремонта, са открили една от стъпките на моста, макар състоянието й да не е добро. "Откриха се и следи от няколко напречни стени, изградени вътре и вкопани в някогашното корито на реката, които са предпазвали същинския мост от течението. Тази техника за укрепване на подстъпи към мостове се използва почти непроменена и до днес, от съвременните строители", разкри Чобанов в интервю за Агенция "Фокус".

До момента работата върви стриктно по график, въпреки трудните условия, уточни той. През уикенда екипите са били посетени от директора на Националния археологически институт с музей към БАН, който фактически контролира професионалните аспекти по рехабилитационната дейност.

В хода на работата е станал ясен и друг интересен факт - съществувалият до края на ХІХ век "Шарен мост", предшественик на "Лъвов мост", за който има запазени снимки и гравюри, на практика е използвал трасето на стария римски мост. "При строежа на „Лъвов мост“ обаче мостовото съоръжение е изместено настрани, така че да оформи една права ос с изграждащия се булевард "Мария Луиза", обясни заместник-кметът.

Съдбата на фрагмента от римския мост ще бъде решена, след като по случая се произнесе междуведомствена комисия, назначена от културното министерство. Вече има различни предложения, включително стъпката да бъде консервирана и реставрирана и след това да се експонира край самия "Лъвов мост" в новия му облик. "Това е едно интересно решение, което ще позволи да демонстрираме нагледно две хилядолетия мостова традиция на това място", заяви Чобанов.

Това не е първата ценна находка, която излиза наяве при ремонта на ценния културно-исторически паметник. Неотдавна стана ясно, че при разкопките са открити ценни монети, за които беше решено да бъдат изложени в Музея за история на София.