Плашещо! Орешарски не чел договори, важни за страната или лъже умишлено (обновен)

Борисов: Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори

Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори, което обществото иска и което резултатите от изборите показаха. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на провелото се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Според Борисов другите теми – за „Южен поток”, за еврокомисар – ще бъдат обсъдени на консултациите между парламентарно представените партии. „Това го записахме в споразумението. Иначе съм крайно неудовлетворен от отговорите на г-н Орешаски. Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят, но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор – тепърва ще чете”, заяви Бойко Борисов.
„Не съм удовлетворен от това и това до голяма степен още повече ме плаши, защо няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже”, добави той.

Поел съм ангажимент след председателски съвет, на който ще участва Цецка Цачева, да се изброят 10-15 закона, ратификации, което би могло да се направи. Изрично съм подчертал, че искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер – така, както направиха със Сметната палата, подчерта Борисов. „Или да подпишат още някой договор и после да не знам какво да правим. Поели са този ангажимент. Надявам се, след консултации да го спазят и когато имаме този списък, огласен публично в парламента, ще влезем и ще гласуваме така, както е добре за страната”, посочи Борисов.
„Вече имаме нова хипотеза за референдума. Ако примерно днес се гласува референдум, той до три месеца да се проведе. Това означава да се проведе до 17 септември. Договорили сме се за другите избори – да са от 28 септември до 12 октомври. Това означава, че ако днес се вземе това решение, трябва да похарчат още 30 милиона в рамките на 2-3 седмици. Дотук ни доведе този кабинет и този парламент. Всяко нещо, което се предлага, е капан. Неслучайно ни свикват извънредно днес. Надявам се г-н Миков да прояви разум и да се направят консултации по тази тема. Не може от трите точки само една да бъде гласувана. Нали затова искаме тези 2 милиона, които са навънка, да имат право да гласуват, да участват, да има електронно гласуване”, каза още Бойко Борисов.