Ген. Атанасов: Скандалът между Василев и Пеевски е контролиран

"Тодор Живков казваше, че за да има предателство, трябва да е имало приятелство. Когато хората са били заедно и са вършели някакви неща, впоследствие започват да си вадят кирливите ризи. Точно това се случва в момента”. Това каза пред Нова ТВ Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба „Сигурност”.

По думите на Осман Октай, който е бивш зам.-председател на ДПС,  досега не са се изкарвали кирливите ризи до такава степен. "Оцеляваме между изстрелите на властимащите”, каза той и добави, че това са героите на финансирането на задкулисието. 

Попитан кой е превърнал 33-годишен депутат във „властелин на държавата”, Атанасов отговори, че това са комплексни усилия. "Това, което се случва от изборите насам, има една единствена цел – отстраняване на общественото внимание от въпроса защо няма оставка. Този скандал е контролиран. Тук става въпрос за корпорацията ДПС”, смята Атанасов.

Според него управляващите правят всичко възможно, за да задържат колкото се може по-дълго властта. "Целта е междувременно да се свършат едни определени неща – обществени поръчки и приемането на едни лобистки закони”, заяви още бившият директор на Национална служба „Сигурност”.

„Около тази финансова пирамида са замесени много хора”, заяви Осман Октай. По думите му всички печелят време, за да заметат следите от направеното. 

Атанасов смята, че Делян Пеевски и Цветан Василев са се взели твърде насериозно. „Явно Василев има политически амбиции”, допълни той. 

Според него прокуратурата работи безконтролно и тя е зависима, затова има нужда от сериозна промяна. „За два месеца прокуратурата направи два гафа, за които в други държави главният прокурор щеше да си подаде оставка – едната е разследване на президента, другата е задържането на трима души, обвинени за убийството на Пеевски”, даде пример той.

Попитани как е избран Делян Пеевски да извърви този път Октай каза, че така както навремето Илия Павлов е седял на стола до Доган, то сега и Пеевски седи по същия начин. „Но сега тези хора директно са във властта”, допълни бившия зам.-председател на ДПС.

Според Атанасов след следващите избори управляващата коалиция ще е в опозиция. „Ще се състави нова коалиция, но без БСП и ДПС”, категоричен беше той.

Пеевски няма да е в листите на ДПС за следващите избори, а Цветан Василев ще пропадне в тази битка. ДПС осъзнават, че от тук нататък много трудно ще бъдат в коридорите на властта. Това ще сложи края на ерата Доган”, смята Октай.