Опасна ли е войната Пеевски-Василев за банковата ни система?

Войната с една банка не застрашава останалите, смятат експерти

Какви последствия за банковата система може да донесе войната между Делян Пеевски и Цветан Василев и атаките срещу Корпоративна търговска банка? На този въпрос отговориха в предаването "Здравей, България" по Нова ТВ финансистът Емил Хърсев и Мартин Заимов, член на Надзорния съвет на една от големите банки.

Ако се казват лоши неща за една банка, това е лошо и за останалите. С това опасение се съгласи Хърсев, но предупреди:

"Ефектът на доминото не бива да се надценява в България. Българските банки са доста изолирани една от друга. Имаме по-скоро сбор от финансови институции в страната, отколкото съградена финансова система, доколкото преобладават дъщерните банки на международни финансови групи”.

По думите на финансиста банките в български контрол са съвсем малко и също не поддържат много тесни финансови отношения помежду си. Банките у нас нямат взаимни депозити, посочи Хърсев.

Вероятно не става въпрос за стремеж за фалиране на определена банка с цел опрощаване на теглени кредити, защото те не се опрощават при несъстоятелност на кредитора. Конфликтът може обаче да е свързан с решаване на лични проблеми и интереси, предположи Емил Хърсев.

"Няма никаква опасност за другите банки в България, нито за парите на хората в банките”, такова мнение сподели и Мартин Заимов.

Двамата с Хърсев коментираха и новината за разследвания за престъпление по служба подуправител на БНБ Цветан Гунев. Според държавното обвинение, пренебрегвайки задълженията си, той е допуснал да се стигне до 19 лоши кредита от въпросната банка към дружества на свързани лица. Прокуратурата не назова конкретно банката, но стана ясно, че отново е замесено името на КТБ.

"Не вярвам прокуратурата да има желание да катурне финансовата стабилност, но тя реагира по един познат начин, автоматично - донос, реакция, обвинителен акт. Мястото на тази институция в системата на българската власт е жестоко сбъркано. Върху нея няма контрол. Тя иззема правомощия на други органи”, посочи Емил Хърсев.

"Бих предпочел банкери да изпълняват тази работа, отколкото полицаи и прокурори. Банковият надзор е колектив от около 300 души, включващ експерти от чужбина”, отбеляза финансистът, който не вярва обаче, че става въпрос за поръчка.

„Не мисля, че става въпрос за източване на една банка. Освен надзора на БНБ, самата банка има вътрешен контрол. Освен това има независим финансов одит. Мисля, че колегата Гунев ще бъде оправдан”, прогнозира Хърсев.

Според Мартин Заимов БНБ е независима институция и такъв тип намеса на прокуратурата в правомощията й не са нормални. „Разликата е във времето за реакция между банковия надзор и съдебната система. Тя не може да реагира толкова бързо”, обясни той.

Има ясен регламент за санкции спрямо некачествена, некоректна работа от страна на управител и подуправител в БНБ, добави Заимов. „Регулаторите в цял свят са изправени пред трудностите на иновациите на пазара и на злоупотребите. Възможно е да пропуснат нещо”, добави банкерът.