Червеното вино е полезно за зрението

Редовните физически упражнения най-малко 3 пъти седмично също понижават вероятността от очни заболявания

Хората, които консумират малки количества алкохол, са значително по-малко склонни да развият проблеми със зрението в сравнение с хората, които въобще не пият, показва ново изследване.


Чаша вино от време на време предпазва от загуба на зрението в по-късните етапи на живота, смятат учените. Макар че прекалената консумация на алкохол се свързва с влошеното зрение, пиенето на алкохол от време на време може да бъде по-полезна от пълното въздържание. Алкохолът намалява риска от развитие на загуба на зрението.


Учените от Университета в Уисконсин в САЩ разгледали отношенията между уврежданията на зрението и три вида поведение в живота: пушене, пиене на алкохол и поддържането на добра физическа форма. В изследването, проведено между 1988 и 2003 г., са участвали 5000 души на възраст между 43 и 84 години.


Хората, консумирали алкохол, но не повече от едно питие седмично, са с 49% по-малко склонни да развият проблеми със зрението в рамките на период по 20 години в сравнение с пълните въздържатели. Редовните физически упражнения най-малко 3 пъти седмично също понижават вероятността от очни заболявания.