Кварталница за кукли в София

Добротворчество и забавление в съботния ден

Поредният проливен дъжд в отминалия вече съботен предиобед като че ли отказа не малко от желаещите да се включат в първата Кварталница за кукли на Фондация СМАРТ – клон София, която се проведе от 11:00 до 13:00 часа в зала 3 на ОКИ Дом на културата „Красно село“.

Въпреки това промъкналите се между капките 15-тината ентусиасти свършиха добра работа – вече има 5 напълно готови кукли, коя от коя по-атрактивна и, както се оказва, със своя история. Има даже и една двойка – Педро и Лола, които спечелиха сърцата на присъстващите със своята пламенна екстравагантност и испански натурел.

Участниците ушиха и напълниха със силиконов пух още 20-тина кукли, на които на следващата работилница предстои да им се направят лицата, косите и тоалетите. А тя ще бъде още тази събота, 21 юни, отново от 11:00 часа, но този път в княжевското читалище „Братя Миладинови  - 1917“ (бул. „Цар Борис III“ №375). От Фондация СМАРТ – клон София напомнят на всички желаещи, че входът е свободен, тъй като Кварталница за кукли се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2014 г.

Екипът на организацията, както и нейните доброволци Хана (Германия), Мария (Испания) и Йерун (Холандия), които изпълняват 9-месечна доброволческа служба в България, са напълно подготвени да помагат с идеи, показване на различни техники и практическо съдействие. Приготвени са много и разнообразни материали, които очакват да бъдат претворени с ентусиазъм и въображение в прекрасни кукли от майки, татковци и техните деца, от приятелски компании, от всички, за които е удоволствие да работят в екип с други съмишленици.

Освен идеята за заедност в творчеството и забавлението, една от основните цели на проекта „Кварталница за кукли“ е с готовите кукли да бъдат украсени през есента някои от не толкова красивите кътчета на София. След като по този начин се постави цветен щрих и в по-сиви местенца на столичния град, впоследствие минувачите ще могат да си вземат за подарък създаденото, опаковано в красиви възрзопчета, от добротворците в различните кварталници. Във всяко ще има и специално подготвени късметчета, чиято идея е да донесат усмивки и емоционално изживяване на получателите им.

И не на последно място, всяка една от общо 10-те Кварталници за кукли е събитие в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Снимки от работилницата можете да видите в нашата галерия.