Дер Щандард: Спорът между Пеевски и Василев е за 130 млн. евро

"Бившите бизнес партньори Василев и Пеевски спорят за кредити"

Дълг от 130 милиона евро на депутата и противоречив предприемач Делян Пеевски към КТБ са в дъното на разрива му с банкера Цветан Василев. Това твърди австрийският в. "Дер Щандард" в публикация под заглавие "Борба за власт в България удари голяма банка" и подзаглавие "Бившите бизнес партньори Василев и Пеевски спорят за кредити".

Публикацията е от петък и е по повод поемането на контрола в банката от страна на БНБ.

Това е вестникът, в който няколко пъти през последните месеци беше публикувано интервю с Цветан Василев.

"Люта битка между двама крупни български предприемачи започва да застрашава финансовата стабилност на балканската държава. Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, един от най-влиятелните инвеститори в страната, в петък беше принудена да поиска закрила от Националната банка, след като медийна кампания от страна на бившия му бизнес партньор и изявления на разследващите прокурори доведоха до теглене на капитал", пише авторът на публикацията Маркус Бернат.

"По мнението на наблюдатели в София целта на противниците на Василев от сферите на политиката и икономиката е разгромът на КТБ", пише още изданието.

"Конфликтът явно е тръгнал след нови искания за отпускане на кредити, без да са погасени стари, които Василев през последните години е отпуснал на противоречивия предприемач и депутат Делян Пеевски, които са възлизали общо на 130 милиона евро", пише Бернат. Според изданието Василев е поискал на първо време да бъдат погасени 30 милиона евро.

"Пеевски му е предложил друга сметка: той поискал от банкера 100 милиона евро, както и прехвърлянето на дялови участия на няколко предприятия", твърди авторът на публикацията. Според него спорът далеч надхърля тази рамка. "Василев и Пеевски явно са се стремили да получат поръчка за изграждането на газопровода през България "Южен поток". Сега Василев обвинява бившия си партньор, че е манипулирал процедурата по възлагането на поръчката.

"Пеевски е действал чрез подставени лица и си е осигурил дялови участия в строителните фирми, на които действително в края на май заедно с руската "Стройтрансгаз" им бе възложено строителстното на газопровода в България. По този повод Европейската комисия откри процедура, в момента проектът е замразен", пише вестникът.

Според Маркус Бернат от този момент в критичната към управляващите преса, като седмичника "Капитал", се появили спекулации относно влиянието на Пеевски върху съдебната система."Само ден, след като Василев беше отказал кредити на Пеевски, започна следствие за някакви лоши кредити на банката (КТБ – бел. ред.)", заключава публикацията в "Дер Щандард".