Войната Василев - Пеевски удря и други сектори

Надзорът в КТБ ще бъде доста по-кратък от максималния по закон

Когато два големи бизнеса, каквито са бизнесите на Цветан Василев и Делян Пеевски, започнат да се карат, да се делят, няма как това да не повлияе на системата на държавно ниво. Така коментира депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова ситуацията около КТБ, която в петък бе поставена под надзора на БНБ и бяха блокирани всички сметки в нея, след като в предишните дни е имало теглени на големи парични потоци от нея. Подозира се, че държавата контролирано е изтеглила голяма част от парите на своите фирми.

Според Стоянова разделянето на бизнеса на Цветанов и Пеевски "вероятно може да повлияе и на други сектори, които не са толкова публични, не са на преден план".

"Войната Василев – Пеевски не бива от корпоративна война да се превръща в проблем на държавата. Това може, ако не се овладее навреме, да доведе до проблеми за другите банки. Българската система е много ликвидна и няма обективни предпоставки да се притесняваме от банкова криза, но трябва да заемем такава позиция, че да не се саморазрушаваме", заяви народният представител.

Според Стоянова има вариант Българската народна банка (БНБ) да поиска увеличение на капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ) с акции, които да станат собственост на Фонда за гарантиране на влоговете.

БНБ има няколко стъпки – да изисква от акционерите допълнителен капитал; ако те откажат – да се търсят външни инвеститори, а има и вариант да се използва Фондът за гарантиране на влоговете, каза Стоянова пред БНР.
 
"Една от функциите на банковия надзор е да наблюдава рисковите кредити, включително на свързани лица по законовото определение. Надявам се, че БНБ е била точна в това отношение", коментира тя обвиненията на депутата от ДПС Делян Пеевски към Цветан Василев, че банкерът източвал КТБ чрез свързани фирми. По думите й, ако става въпрос за фирми като "Булгартабак", то това не е предприятие, което може да има лоши кредити.

По думите на Стоянова назначаването на квестори в КТБ трябва да прекрати истерията и да предотврати каквито и да било лоши сценарии. "Влизането на БНБ не означава, че банката е фалирала и че нейните вложители са загубили парите си и държавата трябва да ги обезщетява по реда на закона за гарантиране на влоговете. Означава, че се прекратяват всякакви операции на банката за няколко дни, докато се направят анализите", посочи тя.

Депутатът допълни, че е убедена, че надзорът в КТБ ще бъде доста по-кратък от максималния по закон тримесечен срок.