Има проблем с имунизационния календар

Липсата на адекватни решения в сектор „Здравеопазване" е факт

„Липсата на адекватни решения в сектор „Здравеопазване" е факт вече година. Има проблем с имунизационния календар, защото управляващите направиха така, че ваксините от НЗОК минаха към Министерството на здравеопазването. Рискът пред всички български граждани, които подлежат на имунизация и реимунизация става все по-голям. Ние предупреждавахме, че може да има риск пред цялата здравна система и главно пред българските граждани. Никой не се вслуша в нашите предупреждения. Трябваше от април петвалентната да се заплаща чрез обществена поръчка на Министерството на здравеопазването. Такава поръчка обаче няма. МЗ не взе адекватното решение как да се осигуряват ваксините за българските граждани." Това заяви в предаването „Всяка неделя" по Нова телевизия Десислава Атанасова - депутат от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването.

„Ваксината е за бебетата на 2 месеца. В момента няма доставка на тази ваксина, а фирмата производител прави вече друг тип ваксина - шествалентна. Да ,тази покрива повече рискове. С наредба на 30 май се спира използването на петвалентната. И какво правят, променят имунизационния календар. Сега на 27 юли наредбата влиза в сила, а календарът е с начално дата 1 юни. Още няма обявени конкурси за обществена поръчка за новата ваксина и т.н. Пълен хаос", обясни Атанасова

Тя добави, че в момента дефицитът на НЗОК е 500 млн. лева. „Загрижена съм за състоянието на системата, защото усилено се говори, че парите за здраве са разчетени до септември", завърши Атанасова.