Нови санкции срещу Русия няма да има... засега

Всичко зависи от действията на Кремъл, които трябва да покажат, че Русия наистина подкрепя предложението за мир в Украйна

Съветът на външните министри на ЕС не е препоръчал да се налагат нови санкции срещу Русия на предстоящата в четвъртък и петък среща на върха на ЕС в Брюксел. Това е заявил министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.


„Днес не беше препоръчано, но това може да бъде направено по всяко време", уточни той, отговаряйки на въпрос дали външните министри са препоръчали затягане на санкциите срещу Русия.


По думите на Линкявичюс, предмет на преговори между страните членки на ЕС остават както точните действия относно визовите ограничения за руски официални лица, така и постигнатото от Европейската комисия по отношение на икономическите санкции.


По-рано британският външен министър Уилям Хейг при пристигането си на срещата на външните министри отбеляза, че налагането на нови санкции от страна на ЕС срещу Русия ще зависи от реакцията на Русия относно мирния план на украинския президент Петро Порошенко.


„Русия приветства мирните предложенията на президента Порошенко. Сега въпросът е как тази подкрепа  ще се превърне в реални действия. Руските управници не трябва да се съмняват, ние инвестирахме много време и усилия в развитието на икономически санкции срещу Русия и ние сме готови да ги оповестим на срещата на върха на ЕС на 26 и 27 юни в Брюксел, ако е необходимо", заяви Уилям Хейг.