Още около 500 души на съд в Египет

Обвинени са за смъртта на 44 човека

Почти 500 предполагаеми ислямисти ще се явят в съда на 16 юли заради насилие, довело до смъртта на 44 души, съобщават световните агенции.


Според наблюдатели, делото е част от акция срещу поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси, който беше подкрепян от забраненото в момента движение „Мюсюлмански братя”.


Стотици хора получиха смъртни присъди в дела по бързата процедура. ООН и международни правозащитни организации отправиха критики към Египет за тези дела.


След свалянето на Морси правителството започна репресии срещу поддръжниците му. 15 000 души са изпратени в затвора и избухнаха сблъсъци, в които загинаха повече от 1400 души.


Всички 494 подсъдими ще се изправят пред съда заради насилието от август 2013 г. в централната част на Кайро. Тогава загинаха 44 души, а 59 бяха ранени. Подсъдимите са обвинени в "убийство, опит за убийство, нападение над полицаи, пренасяне на оръжие и нанасяне на щети на публична и частна собственост", съобщава държавната агенция MENA.


Миналата седмица съдът потвърди смъртните присъди за 183 ислямисти, сред които бе и лидерът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадие.