Каква е връзката между щастието и парите?

Мислете положително, според Закона за привличането

Според австралийски учени, нашият живот се подчинява на основния Закон за привличането. Той е прост е логичен: човекът привлича към себе си това, за което мисли. Когато мислим за неща, от които се страхуваме и искаме да избягаме (например болести, бедност, изневяра, разочарования), в резултат на това ние ги получаваме. След като разбрахте какво можете да направите, за да привлечете в любовта и здравето, днес ви предлагаме да разберете как да привлечете и богатството в живота си.

Изследвания върху връзката между парите и щастието показват, че с нарастването на доходите нараства и нивото на щастие. Но след като доходите достигнат тези, характерни за средната класа, увеличаването на доходите спира да влияе върху нивото на щастие. Изводът е, че парите увеличават щастието, но до определен момент. След като имаме достатъчно пари, за да си покриваме нуждите и да си позволяваме нормален стандарт на живот, печеленето на повече пари няма да допринесе за увеличаване на нивото ни на щастие.

От една страна, по-богатите са малко по-щастливи от средностатистическите хора. От друга страна, нарастването на доходите увеличава нивото на щастие, но до определен момент. След като нивото на доходите достигне това, характерно за средната класа, парите спират да влияят върху нивото на щастие. Когато съберем тези две твърдения заедно, логично е да зададем въпроса: „Защо тогава по-богатите са малко по-щастливи от останалите?“ Отговорът се крие в това, че печеленето на повече пари носи вторични ползи за хората, които излизат извън границата на материалния комфорт:

- удовлетворение от работата и постигнатото;

- по-висок социален статут в обществото;

- по-висок личен контрол;

- по-голяма свобода на действие;

- възможност за помагане на другите.