Петровден е!

Животът

29-06-2014, 06:00

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край с месото! Започна Петровият пост

Празнуват: Петър,Павел,Павлина,Пейо,Петрана,Апостол,Камен,Кремена

На този ден Православната църква чества паметта на двамата Христови Апостоли-Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството,изтърпяли много страдания и гонения и наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа.Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца-коли се "петровско пиле".Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Вярва се,че осветени от свещеника,те носят здраве.

Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.