Португалци променят площад "Централен"

Мисия Пловдив

30-06-2014, 12:25

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Предлагат подземен археологичен музей на пъпа на Пловдив (ВИДЕО)

Проектът на португалския екип "Фора" е победител в международния конкурс за площад "Централен" в Пловдив. На второ място е "Смарк студио" от Италия, а трето заема колектив от Германия.

Португалският проект предлага пълна интеграция на площада с главната улица. Специалистите предлагат археологичен музей на подземно ниво пред сградата на бившия Партиен дом. Върху него ще има "килим", изграден от ламаринени плоскости, покрити с друг материал. Идеята на "покрива" е да гарантира запазването на разкопките и да спомага за постоянна работа на археолозите. Също в проекта е заложена направата на нов фонтан близо до археологичния музей.

Трите предложения ще бъдат представени на ЕСУТ. В продължение на 3 месеца пък всички идеи ще се съгласуват с различните гилдии - КАБ, САБ и т.н.. И след това ще бъдат предложени за одобрение в Общинския съвет. Проектите ще минат и през задължителното обществено обсъждане, което ще е както на интернет страницата на конкурса, така и по време на изложба експонирана на Главната.

Поради неспазване на някои от задължителните изисквания по проекта, 3 творения останаха извън първите места. Те обаче получават специални отличия и техните идеи ще бъдат споделени в интернет страницата на конкурса.

Още в самото задание журито имаше ясно изразени критерии за оценка, които включваха успешно опазване и социализация на архитектурното наследство, иновативност, съобразена със спецификата на мястото, екологична устойчивост и др. За избора на най-добрия проект всички членове на журито бяхме единодушни. Това каза Любомир Георгиев - програмен директор на One Architecture Week.

Припомняме, че 125 архитектурни проекти от 41 държави участват в конкурса  за обновяване  пространството на площада. Проектът стартира през месец април, а приемът на предложения завърши на 20 юни тази година. Миналата седмица международното жури отличи най-добрите три проекта, а победителят ще бъде избран от Община Пловдив след обществено обсъждане.