Психарят от "Преспите" се върна в блока, съседите настръхнаха

Шизофреникът нападна полицаи и съседи през април

„Страх ме е да си изведа детето навън, след като разбрах, че се е върнал. Страхувам се дори да мина през етажа му, за да не пострадам. Най-добре да го изселят, за да има спокойствие за нас. Сега е кротък, защото е бил на лечение, но след време, като спре да си пие лекарствата, може пак да стане опасен”. Това казва млада жена с бебешка количка, седнала на пейките пред високия блок на ул. „Преспа” 12. Адресът се прочу в края на април, когато там полицаи едва озаптиха и след ожесточена битка успяха да закопчеят 57-годишния шизофреник Васил Александров, пише Монитор. Мъжът, който навремето бил военен, не успял да се справи с предизвикателствата на цивилния живот и полудял. В дните преди да бъде задържан, тормозел непрекъснато комшиите си. Пускал силно музика, плашел съседи с невропаралитичен спрей, денонощно думкал по стените и тръбите на парното, крещял и замерял децата пред блока от 15-ия етаж с тухли, пиратки и буркани със зимнина. Един път метнал от високо и голямо стъкло, но успял да одраска само паркирана кола, без да пострадат пешеходци под блока. Преди пет дни Александров бил пуснат от Центъра за психично здраве и се върнал в апартамента си.

„За пет дни е излизал само веднъж – до магазина отсреща да си вземе вестник и хляб. Засега е много спокоен”, каза домоуправителят на блока Марин Илиев. Той и съседите му са направили подписка Васил Александров да не живее повече в блока. 107 комшии са се подписали и бил нает адвокат да заведе дело за изселването на шизофреника. Преди това хората от номер 12 трябва да направят и общо събрание, за да вземат решение и адвокатът им да започне с процедурата, която може да отнеме месеци. „Знаем, че ще се проточи и няма да стане скоро но е по-добре да бъде изселен”, твърдят комшиите му. Според хората Васил имало къде да отиде да живее, ако бъде махнат от „Преспа” 12. „Той има наследствена къща, останала от майка му, в село Беловица, където може да отиде да живее”, категорични са съседите. Според тях именно в село Беловица Александров е живял в последните две години. На 4 април дошъл в Пловдив да си вземе пенсията и тогава нещо му прищракало. Оказало се, че Васил Александров недолюбвал едно от семействата на етажа си. Признавал си, че ги мрази и затова чукал по стените и тръбите на парното. Не се знае обаче какво точно е провокирало яда му, довел до екшъна от 28 април вечерта.

Заплашил полицаи, че ще ги застреля

„Прибирах се от работа към 19,20 часа и съседът, който живее над него, ме пресрещна с думите, че от 4-5 вечери Васил усилва музиката, тропа по тръбите и не им дава нито миг почивка през нощта. Беше бесен човекът, каза ми да направя нещо, че ще стане саморазправа”, разказа в края на април домоуправителят. Той веднага отишъл в Шесто районно, за да помоли за съдействие. С него до блока се върнали двама униформени, на които Марин Илиев казал да стоят встрани от апартамента на болния. „Той на мен ми отваря, защото знае, че ако не ми отвори, ще вляза вътре заедно с вратата. В момента, в който се показа, с крак му подпрях вратата да не може да я затвори. Полицаят се появи и когато го видя, Васил се афектира. Той е задържан много пъти и знае, че види ли полиция, за него няма спасение – отива в лудницата”, обясни преди два месеца Марин Илиев. Васко се опитал да затвори вратата, но едрият домоуправител го избутал назад в коридора. В този момент бившият военен извадил невропаралитичен спрей, като напръскал първо единия от полицаите, а след това и домоуправителя. После Васил изкарал лопата и започнал да удря с нея по полицая. Един от униформените направил опити да говори с Васко Лудия, а на място бил повикан и дежурен психолог. Когато до жилището му отишли спецчасти, продължил да размахва лопата и нож и срещу тях, като крещял: „Ще ви избия, бе. Аз ще ви запомня. Ще ви разстрелям”. Опитал се да захапе единия от тях, но успял само да пробие ръкавицата на униформения.

Хвърлил капака от стар бойлер върху униформените, а после дошли и спецчастите. Именно те успели в края на април да хванат Васил Александров, който бе настанен за лечение само за месец в Центъра за психично здраве.

Развод през 2000 година отключил заболяването

През 2000 година Васил Александров се развел със съпругата си, която със сина им останала да живее в съседен апартамент на същия етаж до бившия си мъж. Според съседите именно това е провокирало психичното заболяване на комшията им, който години наред тормозел бившата си половинка. Следял я от вкъщи до работата й и за нея животът бил много тежък.  „Аз лично три пъти съм подавал жалби в полицията за различни случаи. Бившата му съпруга и синът му поне 5-6 пъти са подавали жалби. Но нищо не могат да направят – взимат го в психиатрия и след месец го пускат. Преди година и осем месеца получи последната криза и тогава го държаха в лудницата два месеца”, казва Марин Илиев.