Алкохолът кара мозъка да се съсредоточи върху малките удоволствия (пица, чипс, торта)

"Добро поведение” изключва калориите

Според ново проучване прекаляването с алкохол може да ви осигури допълнителни 6300 калории, които се натрупват през следващите 24 часа след пиянската нощ. Това не би се случило, ако по време на партито предната вечер сте успели да спазите някаква мярка.

В изследването, ръководено от компанията YouGov, учените наблюдават хранителните и алкохолните навици на 2042 членове на организацията за борба с отслабването "Slimming World”.

Резултатите показват, че когато прекали с алкохола, човек приема приблизително 6300 калории повече през следващите 24 часа, отколкото би приел, ако предишната вечер е спазвал "добро поведение”. Важно е да се отбележи, че данните от проучването са събирани от предоставената от всеки един от участниците информация.

Всички 6300 калории, натрупани през нощта заради препиване, се разпределят по следния начин: 1476 идват от консумирания през нощта алкохол, 2829 - от изядената заедно с него храна и 2051 - от яденето, което приемате през следващите 24 часа. Това е достатъчно, за да добавите почти килограм към теглото си само за период от около един ден.

Като цяло алкохолът не е чак толкова голям източник на калории. Проблемът винаги идва от хранителните продукти, които приемате заедно с любимото питие.

Дори най-леката алкохолна напитка кара мозъка на човек да се съсредоточи върху малките удоволствия (като пица, чипс и дори парче торта), вместо върху по-дългосрочни цели и планове, като свалянето на килограми.

Знаете ли с колко напълнявате след пиянска нощ?
Изследването показва още, че след пиянска вечер половината от участниците изоставят дългосрочните си планове за влизане във форма, за сметка на излежаването на дивана през целия ден. А пропускането на сутрешната гимнастика определено не помага за изгарянето на допълнително набавените калории.

От изнесените резултати става ясно, че трябва да бъдете особено внимателни, що се отнася до количеството алкохол, което е необходимо, за да изпаднете в нетрезво състояние. Границата при всеки човек е различна. За повечето хора тя се изразява в литър и половина бира или три големи чаши вино.