С нов лидер или не - изборите за БСП ще са катастрофални

"Станишев си тръгна, за да остане", коментира проф. Георги Близнашки

"Станишев си тръгна, за да остане" - така коментира проф. Георги Близнашки, бивш член на БСП и председател на Инициативния комитет за провеждането на референдум по изборни въпроси. смяната на властта в червената партия.

"Оставката на Станишев беше подадена по много странен начин. Моят коментар е, че той си тръгна, за да остане. Той ще направи всичко възможно, за да контролира събитията оттук нататък или казано простичко - да дърпа конците", заяви професорът пред OFFNews.

По думите му Сергей Станишев вече има и "своя потенциален приемник". "Това е замисълът на Станишев. Дали ще му се отдаде, трудно е да се каже", добави Близнашки.

Той обясни, че до голяма степен изборът на нов председател на партията е предопределен. Неговата прогноза е, че това ще бъде Драгомир Стойнев. Въпреки че се лансират и други имена за поста, шансовете на останалите са минимални, смята професорът.

Мнението на Георги Близнашки е, че изборите за БСП ще бъдат катастрофални, независимо дали партията ще се яви с нов лидер или не. "Очаквам неблагоприятен развой на събитията за бившата комунистическа партия. Няма време за промяна на политическия курс, това е проблемът. Който и да застане начело на партията, той няма време да покаже друга физиономия, друг стил на работа, друг тип политика", обясни той и допълни, че се надява на "по-благоприятна" ситуация в следващия парламент, който да гласува провеждането на референдум с въпросите за това да има ли задължително гласуване и дали изборите да са електронни.

По отношение на отхвърленото от 42-то Народно събрание предложение за произвеждане на референдум, Близнашки обясни, че след изборите ще се търси друго решение. "Дано да е благоприятно съотношението на силите в следващото Народно събрание – партиите, които бяха в опозиция досега и подкрепяха нашата кауза, да имат мнозинство. Това идеята", каза професорът по конституционно право.

Той отрече с него да е разговаряно за поста на служебен премиер и коментира слуха така: "Това не е моята сфера".

Според Близнашки президентът трябва да помисли за авторитетни фигури в служебното правителство, което да вдъхва доверие в обществото, че ще бъде в състояние да произведе честни и свободни избори. "Това е основната му задача. И, разбира се, да не се допусне задълбочаване на финансовата криза. Колкото и да е ограничено едно служебно правителство, има лостове то да се справи с тази задача", каза още професорът.