На Античния форум закриват сезона на операта

Арии от Тоска, Риголето, Евгений Онегин са само част от спектакъла

С изискано подбрана програма е Гала-концертът, с който Държавна опера-Стара Загора ще закрие своя творчески сезон на 15 юли от 21 часа на Античния форум „Августа Траяна“.

Ще се насладите на познати и обичани увертюри от опери, арии и дуети от заглавия като „Палячи“, „Тоска“, „Симоне Боканегра“, „Турандот“, „Риголето“, „Дон Паскуале“, „Адриана Лекуврьор“, „Евгений Онегин“, „Мария Десислава“ и други. Участват най-добрите гласове на Държавна опера-Стара Загора – Русалина Мочукова, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Офелия Христова, Нина Димитрова, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Георги Динев, Милко Михайлов, Борис Тасков, Ивайло Йовчев. Със специалното участие на Даниела Дякова и Веселин Михайлов - младият баритон, който очарова старозагорската публика в концерта, посветен на Борис Христов на 22 май в Операта.
Диригент на оперната Гала на 15 юли е Стефан Линев, режисьор – Петко Бонев, с участието на оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

В изминаващия сезон Държавна опера-Стара Загора имаше 8 премиерни спектакъла –концертът „Фантомите на мюзикъла“, камерната опера „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел /на сцена в новото пространство-фоайето на операта/, детските спектакли „Петя и вълкът“ от С.Прокофиев и „Макс и Мориц“ от проф.Александър Йосифов /режисьор проф.Румен Нейков/, „Стабат Матер“ от Джоакино Росини, оперетата „Веселата вдовица“ от Ф.Лехар, танцовият спектакъл „Споделено пространство“ с режисьор Анна Пампулова. В началото на тази година в операта за първи път в страната бе поставена комичната опера от Джузепе Верди „Крал за един ден“. С тази постановка гостува на сцената на Софийска опера и балет /13 юни/, а с „Набуко“ от Джузепе Верди – на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата /17 май/. Солисти и хорът на операта участваха в спектаклите „Травиата“ от Дж.Верди и „Дон Карлос“ от Дж.Верди на Държавна опера-Стара Загора на сцената на Античния театър в Пловдив – в програмата на Музикалния фестивал OPERA OPEN 2014.
Сезонът бе открит през септември миналата година с възстановения спектакъл на Държавна опера-Стара Загора „Мадам Бътерфлай“ от Дж.Пучини. Отново на сцената бяха представени „Любовен еликсир“ от Г.Доницети, „Набуко“ от Дж.Верди /с дебют на Ивайло Йовчев в ролята на Измаел и гостуване на Орлин Горанов/, в „Турандот“ от Дж.Пучини бе дебютът на младия солист Борис Тасков.
В постановки на сцената операта в Стара Загора се изявиха артисти с международна кариера като Илина Михайлова, Мирослав Христов, Евгения Брайнова,Крум Гълъбов, Калуди Калудов, Ивайло Джуров и др. Същевременно в постановки на операта се изявиха младите надежди Август Методиев, Димитър Райков, Костадин Мечков, Михаела Берова и др. Съвместно с Музикално общество „Борис Христов“ и с подкрепата на Община Стара Загора Държавна опера-Стара Загора реализира специална програма за отбелязването на 100 години от рождението на великия българин Борис Христов. Операта има много нови близки приятели – млади таланти от детските балетни школи, с които бе реализиран спектакъла „Балетни мечти“, децата от СДГ №10 „Светлина“, децата със специални потребности от Семеен център „Алтернатива“ и др.