Археолози проучват край Стара Загора добив на медна руда 4800 г. пр.н.е.

Мисия

09-07-2014, 16:09

Снимка:

www.museum.starazagora.net

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Историческият музей в Стара Загора с дарителска акция

Хората, преработвали медта, са постигнали висок социален статус

С финансовата помощ в размер на 5 хиляди евро от Института по археометалургия в Лондон екип от Регионалния исторически музей в Стара Загора направи археологически проучвания на праисторическата селищна могила на Старозагорските минерални бани.

"Целта бе да открием артефакти, свързани с добива на медна руда и производството на медни изделия" – каза на пресконференция днес научният ръководител на разкопките ст.асистент Петър Калчев. Той уточни, че това поселение се намира на3 кмот откритите медни рудници в местността „Мечи кладенец”.

Установено е, че хората, населявали поселището  4800 години преди Христа, са добивали мед. В резултат на тази дейност, те са постигнали висок социален статус. Ако тази теорията се докаже, това ще се окаже най-старото съоръжение за флотация на мед, открито в Европа.

Проучени са ритуално стълбище, изградено от каменни валуни, споени с пясък, глина и варовикови камъчета. Открити са керамични съдове, инструменти от кост, кремък и рог, антропоморфни фигурки и други предмети.

Откритите артефакти, шлаки с топилки и медни руди ще бъдат изследвани в Института за археометалургични изследвания (Institute for Archaeo-Metallurgical Studies – IAMS) към Юнивърсити Колидж в Лондон.