Приватизират държавното енерго в Гърция

С четири депутатски гласа парламентът прие закона за приватизация. Опозицията иска референдум

Гръцкият парламент прие закона за приватизация на държавната електрокомпания. Само с четири гласа.

По искане на премиера парламентът от месец е в лятна ваканция, затова законът беше гласуван "в тесен кръг" в ресорната парламентарна комисия.

Това дава право на опозицията да поиска извънредно заседание на пълния състав на парламента, за да се гласува искането за референдум - право, от което всички опозиционни партии се възползваха.

Те подкрепиха предложението на Сириза за директен вот от народа по въпроса за приватизацията. Дори депутатите от крайнодясната Златна зора, които са следствени, но имат право на глас, изпратиха писмо до председателя на парламента с подкрепа за референдум.

Следващата стъпка в конфронтацията между правителство и опозиция е намесата на президента. Очаква се той да упражни правото си на вето върху новия закон, ако реакцията в страната ескалира.

Днес в Атина започват преговори между експертите на кредиторите и правителството на Андонис Самарас. Важно условие за кредиторите е именно закона за приватизация в енергийния сектор, който гарантира до голяма степен следващия транш за Гърция.