Село на протест, цехове за дървени въглища обгазяват народа

Животът

11-07-2014, 14:42

Снимка:

община Хисаря

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хисарско село излиза на протест, обгазяват ги

Собствениците на цеховете твърдят, че всичко е изправно

Около стотина жители на село Красново, община Хисаря, излязоха тази сутрин на протест заради обгазяваното на селото от два цеха за дървени въглища. Те се намират на територията на бившия селскостопански двор и оплакванията започнаха веднага след построяването им, каза за БТА кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Хората уточниха, че единият цех е собственост на "Аибо" на Борис Попчев, а другият на фирма "Карбол" на Витко Витков. По думите на кмета на селото Иван Бабаджанов местните хора са изпратили две подписки до санитарните власти, но до момента нямат никакъв отговор.

В края на юни от РИОСВ е била направена проверка, която е констатирала, че системите са неизправни и не са осъществени изпитанията, които са задължителни на всеки 6 месеца. По този причина цехът на Витков е бил затворен, обгазяването обаче не спряло и миналата седмица на тел. 112 е постъпил нов сигнал, каза Ганева и допълни, че собствениците на двата цеха твърдели, че всичко е изправно.

Протестът на хората днес продължи пред цеха на "Карбол", който бе затворен. От другата фирма увериха, че производството им е екологично чисто. "Работим само с дървесина и всички пещи на площадката функционират по план и при спазване на технологията, имаме програма за мониторинг, съгласувана с РИОСВ и работим с акредитирани лаборатории", каза пред репортер на БТА Недялка Пашкулова от фирмата "Аибо".