Агент Икономов и агент Карамфил правят подли доноси за банките

Това обвинение отправи от екрана на Нова ТВ финансистът Емил Хърсев

Агент Икономов и агент Карамифил провокираха грешното говорене за банковата криза, те манипулираха с изказванията си обществото с възможни гръцки, аржентински и други сценарии. Тези хора се занимават с нечестни и подли доноси и клатят общественото доверие. Това обвинение отправи от екрана на Нова ТВ в петък финансистът Емил Хърсев. Той отказа да назове в ефир имената на бившите десари и посъветва интересуващите се да отидат в Комисията по досиетата.

Емил Хърсев обясни три големи одиторски екипа изчисляват размера на капиталовата дупка в КТБ. Тази неадекватност ще бъде попълнена с пари от държавата, а след оздравяването й, банката ще бъде отново приватизирана.

Хърсев е категоричен, че сметката ще я платят акционерите на КТБ, затова акциите им са обезсилени, но сметката ще платят и тези, които ще купят банката със съответните дългове. Според него Централната банка се е държала много адекватно по време на кризата.

Финансистът Владимир Каролев бе категоричен, че от кризата в КТБ няма да пострада нито един от вложителите.

Сега е важно хората да са спокойни. Не мисля, че срокът за отваряне на банката ще се удължи. Като цяло нашата банкова система е добре капитализирана и няма опасност от криза. Преди да се види одитът на КТБ не трябва да се правят спекулации за лош банков надзор. Ако има раздадени лоши кредити проблемът не е на надзора, а на ръководството на съответната банка. Грешка ще бъде, ако хората тръгнат да си обръщат влоговете от левове в евро или друга валута. Валутният борд никога няма да падне и ще влезем в еврозоната при същия курс лев към евро. Ако взимате кредити - да бъдат в евро, защото лихвите ще са по-ниски, а ако правите влогове - да са в лева, защото лихвите са по-високи, посъветва Каролев.