50 ракети са изстреляни тази нощ срещу Израел

Въпреки призивите за прекратяване на военните действия, напрежението в ивицата Газа не стихва

Израел и ислямисткото движение "Хамас", което контролира Ивицата Газа, остават глухи към вече многобройните призиви за прекратяване на огъня. И тази сутрин израелската артилерия, флота и авиация продължават да нанасят удари по военни цели на "Хамас", докато през нощта са били изстреляни 50 палестински ракети срещу Израел. Макар и бавно, международната дипломация се задвижва, в района са очаквани външните министри на Германия и Италия.

Обединените арабски емирства отпуснаха помощ от 52 милиона долара за палестинското население, последвани от Саудитска Арабия - с 53 милиона долара за медицински нужди.

Въпреки все по-настойчивите призиви на международната общност нито "Хамас", нито Израел не изглеждат готови да започнат преговори за прекратяване на военните действия, в които загинаха вече 172 палестинци и 1230 бяха ранени. Израел очебийно засилва подготовката си за мащабна сухопътна операция в Газа, като продължава да бомбардира палестинския анклав.

Според израелската армия, над 1330 цели на "Хамас" са били поразени от началото на конфликта, а за същото време, 750 ракети на "Хамас" са паднали на израелска територия, други 150 са били унищожени във въдуха от противоракетната система на Израел. Армията заплаши с увеличаване на въздушните нападения и поиска от населението да напусне домовете си в северната част на Ивицата Газа. Хиляди палестинци потърсиха убежище в училища на УНРУА - Организацията на ООН за бежанците.

Палестинският ръководител Махмуд Абас в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун поиска да постави официално държавата Палестина „под международната защита на ООН”. В политически план европейската дипломация се активизира, а държавният секретар Джон Кери отново предложи посредничеството на САЩ за улесняване на спирането на огъня, съобщава БНР.