Египет опитва да помири Израел и Хамас

Палестинското радикално крило отхвърли предложението

В ход е посредничество за издействане на прекратяване на огъня между Израел и Хамас в ивицата Газа. Късно снощи Египет излезе с инициатива за спиране на огъня между Израел и Хамас, като предложи двете страни да прекратят бойните действия тази сутрин в 6 ч по Гринуич (9 ч българско време).

Военното крило на Хамас отхвърли предложеното от Египет прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки. "Ако съдържанието на това предложение е точно, то става въпрос за капитулация и ние го отхвърляме безапелационно", заявиха лаконично "Бригадите Изедин ал Касам" в комюнике. При това военното крило на Хамас се закани да ескалира конфликта с Израел.

Убитите палестинци от началото на израелската военновъздушна операция в ивицата Газа са 184 за 7 дни. Почти 130 е броят на ранените.

Броят на жертвите от палестинска страна вече е по-висок от този при предишната израелска офанзива в ивицата Газа, през ноември 2012-та. Тогава за една седмица бойни действия загинаха 177 палестинци и шестима израелци.