Израел поднови атаките си срещу джихадистите в ивицата Газа

Причината за възобновяването на военните действия е отхвърленото предложение за мир от страна на Хамас

Израелската възобнови въздушните удари по ивицата Газа, след като Хамас отхвърли предложеното от Египет примирие, съобщиха световните агенции.

Подновяването на бойните действия от въздуха стана шест часа, след като Израел прие едностранно инициативата на посредниците от Египет за прекратяване на огъня в ивицата.

През този период Израел не нанесе нито един удар по Газа, но оттам палестинците продължиха обстрел по израелската територия, изпращайки над 40 ракети.

Израелското правителство реши да отговори положително на египетската инициатива, като "против" са гласували само министърът на външните работи Авигдор Либерман и Нафтали Бенет, министър на промишлеността, търговията и труда.

"Ако палестинското движение Хамас отхвърли предложеното от Египет примирие и продължи ракетния обстрел, израелската армия ще разшири операциите в ивицата Газа", предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В същото време министрите от кабинета по сигурността са решили да започнат международна кампания за изземането на запасите от ракети на въоръженото крило на Хамас и затваряне на подземните тунели към ивицата Газа, съобщава израелското държавно радио.

Според цитирани от ДПА коментатори положителният отговор на Израел е отчасти опит за получаване на международна подкрепа в случай, че ракетният обстрел не спре и Израел изпрати наземни сили.

До момента при израелските бомбардировки са загинали най-малко 189 души, а близо 1300 бяха ранени, отбелязва Франс прес.

Малко след като Израел прие примирието Сами Абу Зухри, говорител на ислямисткото движение Хамас, отхвърли предложението.

"Това предложение е неприемливо", цитира изявлението му Асошиейтед прес.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства египетската инициатива, но представителят на Хамас Осама Хамдан нарече по-рано предложението "почти шега".

"Ние не го получихме от египтяните", заяви Хамдан, според когото инициативата е предназначена само за пред медиите.

По-късно обаче Муса Абу Марзук от групировката заяви от Кайро, че "продължаваме консултациите, все още няма официална позиция на движението за египетското предложение".

Междувременно, позовавайки се на полицията, Франс прес предаде, че изстреляна от Газа ракета е паднала в населен район на израелския град Ашдод без да причини жертви.

Полицейски говорител от Хамас, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че при израелски въздушен удар е пострадала жилищна сграда в северната част на Газа.

Хамас иска спиране на бомбардировките, вдигане на блокадата на ивицата Газа, наложена през 2006 г., отваряне на граничния пункт Рафах към Египет и освобождаване на затворниците, арестувани повторно, след като бяха разменени за един израелски войник през 2011 година.

Военното крило на Хамас "Бригадите ал Касам" определи египетския мирен план като предложение да се предаде и заплаши да засили борбата си срещу еврейската държава.

Инициативата на Кайро предвижда "прекратяване на всякакви военни действия по суша, море и въздух" от двете страни в конфликта, "прекратяване на кръвопролитията и облекчаване на страданията на палестинския народ в окупираните територии". Израел трябва да се откаже от всякакво сухопътно нахлуване в крайбрежния анклав, а палестинските групировки - от всякакви бойни действия срещу Израел.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства предложеното от Египет прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа.

На вечеря по случай Рамазана Обама изрази надежда мирната инициатива да позволи възстановяване на спокойствието в региона. Израел има правото да се защитава от с нищо неоправданите атаки, подчерта той, но същевременно определи смъртта на цивилни палестинци като трагедия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова oт своя страна Хамас да приеме египетското предложение за спиране на огъня и прекратяване на въоръжените действия между Израел и Хамас.

В комюнике Кери изрази задоволство от решението на Израел да приеме египетското предложение и заяви, че Вашингтон насърчава енергично останалите страни също да го приемат.