Ердоган обвинени Израел в тероризъм

Докога светът ще продължава да мълчи пред лицето на тероризма на Израел"

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини Израел, че върши тероризъм, бомбардирайки палестинците в Ивицата Газа. Същевременно той нападна и международната общност, че мълчи, докато пред очите й Израел извършва "клане" над палестинското население.


"Докога светът ще продължава да мълчи пред лицето на тероризма на Израел и докога ще продължи да бездейства пред военната операция на Израел, жертвите на която станаха вече 192", риторично заяви Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата ПСР, подчертавайки, че Турция няма да нормализира отношенията си с Израел, докато не спре бомбардировките.


"Турция, както досега, и занапред ще продължи да подкрепя палестинците в Ивицата Газа", увери още турският премиер.


По негово нареждане Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) е започнала инициативи по осигуряването на първия етап от хуманитарна помощ в размер на 1 милион американски долара - хранителни продукти и други стоки от първа необходимост.


Турският Червен полумесец също е започнал подготовка за изпращането на хранителни продукти за 2 хиляди семейства в Газа.


След два дни в Анкара пристига държавният глава на Палестина Махмуд Аббас, който ще разговаря с Ердоган и с Абдуллах Гюл по ситуацията в Палестина. Визитата бе запланувана преди въздушните удари на Израелската армия срещу палестинските сили в Газа.

Предвиждаше се тя да бъде посветена на въпроси във връзка със сформирането на правителство на съгласието в Палестина. Новъздушните удари на Израел и нарастването на напрежението изместиха фокуса на срещата.