Лъвовете в София временно остават три

Започна реставрацията на "Лъвов мост". Заради по-тежкото състояние на един от паметниците той ще бъде отнесен в ателие

Започна реставрацията на "Лъвов мост", чиято цел е да възстанови емблематичното за столицата съоръжение в оригиналния му вид.

"Лъвов мост" ще бъде консервиран и реставриран. Ще бъдат поправени и допълнени както настилките, така и парапетите, оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи, обясни заместник-кметът на София по направление култура и образование д-р Тодор Чобанов.

Ще бъдат консервирани и реставрирани и четирите лъва. Поради по-тежкото състояние, в което се намира, единият от лъвовете ще бъде реставриран в ателие. Останалите три лъва ще се реставрират на място.

Работата ще извърши екип начело със скулптора и реставратор Марин Марков, който извърши реставрацията на паметника на Васил Левски и паметника на Цар Освободител. Ще участва и екип на "Реставрация".

Лъвовете на "Лъвов мост" символизират българските революционери. Оприличаването на Васил Левски с лъв е било много популярно в онази епоха се е използвало като модел, за да се почете паметта на обесените на това място Стойчо Рашков, Тодор Малеев и Георги Стоицев.

Самият "Лъвов мост" е замислен като мемориал на тези герои. По идея на известния просветител Христо Г. Данов мястото се разрабтва като мемориал.

Предвижда се консервацията и реставрацията да бъде извършена в рамките на два месеца.

В зеленото пространство на моста, след приключване на строителните работи, ще бъде експонирана и намерената и съхранена археология от първия мост от римско време.