Холандец на самолета предсказал трагедията във Фейсбук

Кор Пан публикувал снимка на Боинга с шеговита снимка, което се превърна в трагично предсказание

Холандски гражданин, който е бил сред пътниците на разбилия се в четвъртък вечерта в Украйна малайзийски Боинг-777, заснел самолета малко преди излитането му и публикувал снимката във Facebook, придружена с ироничен текст, предсказвайки инцидента, съобщава в. „Дейли мейл“.

Кор Пан, жител на град Волендам в северната част на Холандия, публикувал снимка на самолета със следния текст: „Ако той изчезне, поне знайте как изглежда“.

Неговото съобщение е препратка към трагедията от 8 март, когато пътнически самолет Боинг-777-200, също собственост на „Малайзийските авиолинии“, изчезна от радарните екрани. В безпрецедентната операция за издирване на самолета участваха 26 страни, но следи от него все още не са открити.

Приятелите се Кор Пан във Facebook му пожелали добър полет след неговата снимка с ироничната забележка. След съобщенията за трагедията мнозина започнаха да пускат под снимката съболезнования.

Междувременно стана ясно, че разбилият се в Украйна Боинг е извършил първия си полет точно преди 17 години на същата дата 17 юли 1997 г., съобщава ИТАР - ТАСС.

Малайзийският премиер съобщи, че самолетът не е отправил зов за помощ. Това означава, че нещата са се развили толкова бързо, че не е имало време за обаждане, коментират авиационни специалисти по Си Ен Ен.

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте изрази благодарност към президента на Украйна Петро Порошенко за бързата реакция след трагедията на територията на Донецка област. Същевременно Рюте е изразил готовност да изпрати в източноевропейската държава холандски специалисти, които да разследват причините и обстоятелствата около случилото се.

По-рано бе съобщено, че група експерти, намиращи се на борда на разбилия се самолет, са пътували за конференция на Международното общество по СПИН в Мелбърн, насрочена за 20 юли. Сред гостите се очаквало да бъде бившият президент на САЩ Бил Клинтън.

IAS съобщава, че сред загиналите в катастрофата е и бившият председател на организацията – холандецът Юп Ланге. В самолета е пътувал и прессекретарят на Световната здравна организация Глен Томас.

Украинци започнаха да пристигат пред сградата на холандското посолство, за да изкажат съболезнованията си. Гражданите носят цветя, свещи и детски играчки.