Отбелязаха 100-годишнината на ВЕЦ "Енина"

Съоръжението, електрифицирало Казанлък, не е спирало работа до днес

Вчера и днес в Казанлък и Енина тържествено бе отбелязана 100-годишнината от създаването на ВЕЦ „Енина“ и електрификацията на град Казанлък. В събота в сградата на Музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък бе подредена изложба свързана със създаването на водно-електрическата централа,а слова изнесоха управителят на „Победа“ ООД, която стопанисва ВЕЦ-а Стефан Нанчев сестра му Радина Нанчева и инж. Михаил Стайнов.
На тържеството бе и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която връчи почетна грамота и почетен плакет от Община Казанлък на дружество Победа.
В края на вечерта един бе изпълнено и едно ново музикално произведение, което е по мотиви от композиции на Петко Стайнов.
Днес в център на Енина бе открита спирка с чешма построена със средства на дружеството стопанисващо ВЕЦ „Енина“, след което бе извършен водосвет на централата. По случай 100-годишнината потомци на фамилия Стайнови се събраха в Казанлък.

Историята разказва, че когато семейство Стайнови решили да започнат строежа на ВЕЦ-а, парите не им стигали и затова се обърнали към богаташите в региона. Големите розотърговци отказват, защото намерили начинанието за вятърничаво.
Тогава Стайнови се обръщат към свои приятели. Така 12 души основали акционерното дружество „Победа” и започнали строежа на централата. Електрическите машини и материали били доставени от немска фирма, а турбините – от швейцарска. Стайнови доставяли тока на всички желаещи в града напълно безплатно в продължение на цял месец. ВЕЦ “Енина” продължава да работи и до днес със стогодишните машини, които са безотказни. Тя произвежа 3 милиона киловатчаса електроенергия на година. Нейни собственици в момента са 96 наследници на основателите й.