Всички печелят: И порта отворен, и работниците ще разтоварват

Бърнаут - 3 часа темата с товарните дейности на пристанището в спор между съветници

Най-накрая разбирателство, но все още не е ясно до кога. Съветниците се съгласиха от докладната за отварянето на пристанището за общестен достъп да отпадне частта за стопанисването от страна на община Бургас на района от 1-во до 4-то корабно място.

Това стана след близо 3 часа спорове между съветниците в местния парламент на посследната преди ваканцията сесия. Тя стартира, традиционно ударно като този път в нея се включиха и близо 200 от пристанищните работници, които преди седмицата се заканиха да направят контраподписка в защита запазването на работните им места и настояване зоната за обществен достъп да продължи да функционира с товарно-разтоварителна дейност. Нещо, което, според управниците ще доведе до загуба на срадства, предвид че от круизната дейност на порта се печели в пъти повече.

Днес по време на сесията по настояване на работниците, важната територия до 4-то корабно място беше решено да остане като собственост на дъргжавното пристанище. По този начин 230-те служители ще запазят работата си там.

Междувременно обаче докладната беше гласувана и според нея още от другата седмица ще бъде отворена Заната за обществен достъп. Работноците и в тази част изразиха недоволство, с искането за гаранции, че след отварянето на пристанището, няма да има риск за техните работни места. 

Докладната беше приета с 34 гласа "за". Така и работниците получават частична гаранция и продължават дейността си и Пристанището се отваря за обществен достъп.