Нов нарко маршрут минава през България

Главният балкански транзитен маршрут за трафик на наркотици от Южна Америка към Европа вече не минава през Сърбия, а през България и Румъния. Това се казва в анализа на Европейската полицейска организация Европол, пише БГНЕС.

Новите количества наркотици, които са заловени в пристанищата в България, Румъния и Гърция показват, че наркотрафикантите все по-често избягват Сърбия заради допълнителния граничен контрол. Вместо това те предпочитат да пренасят дрогата през българска и румънска територия.

В анализа, съставен в сътрудничество с полицията от Централна и Южна Америка- Америпол, се подчертава, че и най-новите пътища на дрогата от южноамериканския континент се преместват от Западна към Централна Европа, където се отбелязва ръст на търсенето на наркотици.

Криминалните групи все повече губят доверие в латиноамериканските наркокартели заради зачестилите задържания на дрога в Африка и Източна Европа.

Задържането на големи количества наркотици доведе и до промяна на ключовите играчи, които досега координираха презокеанския трафик. Водещите наркогрупи промениха маршрутите за трафик на наркотици, се казва в анализа.

Според Европол през последните месеци наркокартелите са претърпели огромни загуби в Източна Европа, където в миналото бяха залавяни много по-малки количества дрога.

Така през последните месеци в Турция са заловени около половин тон кокаин, а в България 115 кг. За сравнение миналата година в България са задържани само 4 кг кокаин, се казва в анализа.