Културният календар на Пловдив за малко не скара съветниците

Мисия Пловдив

24-07-2014, 12:47

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Точката от дневния ред бе приета с 31 гласа

Календарът на културните събития на Община Пловдив за 2019 успя да изостри страстите в местния парламент.

Севдалина Петрова от БСП отправи предложение към зам.-кмета по култура Стефан Стоянов гласуването на културния календар да бъде отложено за втората половина на септември, когато вече ще е ясно кой е победителят в надпреварата за културна столица на Европа. Петрова предложи и равен бюджет за Оперния фестивал и за "Сцена на кръстопът" – по 50 хил. лева да бъдат отпуснати и за двете събития.

В отговор на предложението на Петрова, ресорният кмет обясни, че културният календар се гласува сега с идеята да се направи по-дълго планиране и да е по-лесно на културните оператори да промотират събитията. Стоянов допълни, че именно във връзка с влизането на Пловдив във финалния етап на битката за културна столица, общината трябва да работи сериозно и още отсега да приеме и разработи десетгодишна културна стратегия. Търсим баланс, за да осигурим средства за всички събития, освен това не бива да сравняваме мероприятията, защото са с различна насоченост, допълни Стоянов.

Веселин Маневски от ГЕРБ подкрепи зам.-кмета, като заяви, че стратегията дава живот на културата независимо от резултата на 5 септември. Освен това не е никак конструктивно да се съмняваме в успеха на Пловдив, допълни Маневски.

И двете предложения на Севдалина Петрова бяха отхвърлени от представителите на местния парламент. В крайна сметка основната точка бе подложена на гласуване и приета с 31 положителни гласа.