Добре дошли в Столивуд!

Мисия Пловдив

25-07-2014, 10:01

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Проектът е сред основните акценти в кандидатурата на Пловдив за евростолица на културата

Проектът Академия Столивуд е един от водещите акценти в апликационната книга, с която Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата.

Проектът е част от платформата Сливане, чиято цел е премахване на границите между малцинствените и социалните групи. Името Столивуд е оригинален синтез между меката на киното Холивуд и ромския квартал Столипиново. Партньор на проекта е Независим театър от Унгария, а сигурен участник в инициативата ще бъде словашкият фотограф от ромски произход Артур Чопка. Има и голям шанс  да бъдат привлечени световноизвестни имена като Емир Костурица и Тони Гатлиф. Столивуд е обвързан с киното и фотографското изкуство, като идеите на авторите, които работят в тази насока е участниците да бъдат хора, които нямат нищо общо с артистичните среди.

От екипа на фондация Пловдив 2019 са сигурни, че Столивуд ще бъде приет радушно от обществото и каузи като тази ще спомогнат за премахването на етническите различия. Това е и една от целите на мотото "Заедно", което Пловдив е избрал за кандидатурата си за Европейска столица на културата, допълват от фондацията.