Деца изкарват над 1000 лв. месечно от просия в столицата

„10 стотинки за хляб, моля ви се! Какво са 10 стотинки? Хубав ден ви желая”

Над 400 деца просят по улиците на София, показват данни на Столичната община, предоставени на "Монитор". Хлапетата са установени от началото на 2010 г., когато към общината е започнал проектът "Мобилна работа с деца на улицата", който продължава и до днес. В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца.От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят. Интересен бил фактът, че само малка част били от ромски семейства. Повечето били българчета.

"Споделиха, че са изкарвали над 1000 лева месечно от просия. Парите прибирали техните родители. Децата се радвали просто, че не са гладни. Близките им обаче не прекалявали с лакомствата, за да не напълнеят прекалено и да не будят съжаление разясниха още социалните.

Заради тези нарушения от полицията са съставили само от началото на годината 27 предупредителни протокола на родители, чиито деца са намерени просещи на улицата. При трикратно издаване на такива протоколи се сезира прокуратурата, която може да определи по-тежки санкции за тези родители.

Най-голямо струпване на просещи деца има в районите "Средец", "Лозенец" и "Триадица", както и по големите кръстовища в центъра.

"Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите. Нашите екипи минават, просещите в момента се отстраняват и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията", казва ръководителят на дирекция „Социални дейности” в Столичната община Минка Владимирова.

В София идвали групи от Стамболийски, Перник и Монтана специално за да просят, сред тях имало и деца.

Социалните дори установили цяло семейство, което успяло да си наеме апартамент в столицата, в който да спи нощем, а през деня да работи.

Едно такова семейство спокойно си докарвало до 2 хил. лева на месец от просия.

Сред всички просяци групата от Монтана била най-силна, тя наброявала над 100 човека предимно сакати, които молят за милостиня покрай метростанциите и по-оживените улици в центъра. Те специално разкъсвали дрехите си, придавали си по-мърляв вид и със сълзи на очите започвали да просят още от рано сутринта. Те си имали няколко ръководители – предимно роми, които ги докарвали от Монтана, за да работят за тях срещу място за живеене, храна и минимален процент от изкараното.

„10 стотинки за хляб, моля ви се! Какво са 10 стотинки? Хубав ден ви желая”, не спира да повтаря жена на средна възраст, която седи на кашон на кръстовището на бул. „Витоша” и улица „Алабин”. Тя не желае да каже името си, но твърди, че е от провинцията. Дошла преди време, за да работи, но след като не си намерила работа, започнала да проси. „Тази е от Монтана”, казва пък друг просяк, който седи на отсрещния тротоар, видимо подразнен, че жената е събрала повече пари от него в кутийката си.

Екип на медията е заснел „инвалид“, който след края на работния си ден си тръгна пеша, бутайки помощната количка пред себе си. Той често може да бъде видян да проси близо до парламента. Всеки ден отива с количка и застава пред хотела срещу Народното събрание. С мили очи той иска милостиня, а след като събере достатъчно пари, сгъва количката си и си тръгва пеша.

Много други негови „колеги” прилагат подобни номера, за да събудят милосърдието у хората. Някои нарочно разраняват краката си всекидневно, за да създадат впечатление, че страдат от тежка кожна болест, други пък пълзят по земята, уж че не могат да ходят. Трети взимат още по-крайни решения, като се осакатяват трайно.